•

architecture

Sandringham Road

53°60' N  3°04' W

 

The clients at Sandringham approached Grid53 to come up with a number of concept proposals for the internal remodelling of their existing house, with an additional rear extension and landscaping for a external bar and entertaining space.

 

A number of initial proposals and sketch schemes were presented, all demonstrating various possibilities of modern living within the existing constraints of a 1950’s dwelling. Our principle aim was to maximise the use of existing large rooms and floor-to-ceiling heights, and we were able to enhance these by opening up some of the more formal spaces into a large family living area.  

 

A number of out-of-date features such as the garage (narrow by modern day standards) and a variety of lean-to’s were either removed or re-used. The existing unused garage was reduced in size to become an external store with a downstairs WC built into the rear, accessed from the main hall. Where the lean-to’s once stood, a new rear extension was created providing a uniform structure to house an extended kitchen, breakfast bar, dining area and lounge. This in turn, through the use of bi-folding doors and large glazed openings, provided a superb outlook and access onto the newly landscaped garden.

 

Upstairs, the dark landing was opened up and reconfigured by removing the tiny study; this allowed for a number of new rooms, from guest suites to en-suites alongside a new work/study station overlooking the garden.